USMF „Nicolae Testemițanu” va implementa proiectul „Suportul Inițiativei Central Europene pentru creșterea capacității de cercetare și acțiune în domeniul sănătății ocupaționale și a mediului în Republica Moldova”
- vizualizări: 304
Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă și Disciplina de geriatrie și medicina muncii din cadrul Departamentului Medicină Internă ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își propun să evalueze gradul de conștientizare a factorilor de decizie privind sănătatea ocupațională și nevoile de îmbunătățire a tehnicilor de cercetare integrată și a practicii bazate pe dovezi pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova în baza bunelor practici implementate de Italia.
Acest lucru va fi posibil grație lansării, în data de 1 ianuarie 2024, a proiectului „Suportul CEI pentru creșterea capacității de cercetare și acțiune în domeniul sănătății ocupaționale și a mediului în Republica Moldova” finanțat de Programul de schimb de experiență a Inițiativei Central Europene (CEI) – un instrument de susținere a programelor axate pe transferul de know-how și a celor mai bune practici din UE către un membru CEI sau a unor state din afara UE. Proiectul va fi implementat până la 30 iunie 2025, cu un buget de 39 970 de euro.
Acest proiect este o continuare a cooperării bilaterale între USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea din orașul Pavia, Italia, și va sta la baza evaluării și îmbunătățirii situației actuale în domeniul sănătății ocupaționale din Republica Moldova.
Potrivit lui Dumitru Cheptea, asistent universitar la Disciplina de igienă, acest proiect are menirea de a dezvolta și a consolida cunoștințele și abilitățile de cercetare ale tinerilor cercetători în domeniul sănătății ocupaționale. Acest lucru va face posibilă identificarea lacunelor în programele de formare existente pentru profesioniștii din domeniu.
Ca rezultat al activităților finalizate în proiectul anterior, capacitățile existente ale serviciilor de sănătate ocupaționale și medicina muncii au vizat dezvoltarea conceptului serviciul de sănătate a muncii în contextul implementării Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) 161-Serviciile de sănătate a muncii în Republica Moldova. Acest proiect va ajuta la determinarea nivelului de pregătire al tuturor părților interesate și la determinarea punctelor slabe, amenințărilor și obstacolelor în implementarea Convenției OIM Nr.161 (1985), pe care Republica Moldova a ratificat-o în anul 2021.
Mai multe detalii despre proiect vedeți pe: https://application.cei.int/wp-content/uploads/2023/05/KEP2023-LIST-OF-AWARDED-PROJECTS.pdf
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii