USMF „Nicolae Testemițanu” a celebrat Ziua Mondială a Sănătății
- vizualizări: 559
Anual, pe data de 7 aprilie celebrăm Ziua Mondială a Sănătății, ce are ca scop promovarea modului sănătos de viață, conștientizarea bunăstării fizice și psihice, precum și a riscurilor de compromitere a acesteia. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova (ASRM) a organizat în această zi un șir de acțiuni în susținerea inițiativei globale.
În inaugurarea evenimentului, ce a avut loc la Complexul Sociocultural Universitar, prorectorul pentru activitatea socială Marcel Abraș a menționat că prin marcarea Zilei Mondiale a Sănătății avem oportunitatea de a vorbi publicului despre sănătate – ceea ce am primit gratuit de la natură și trebuie să protejăm. Totodată, începând de astăzi trebuie să înlăturăm anumiți factori de risc și să ne modificăm modul de viață. „Să spunem nu fumatului, modului sedentar de viață, consumului sporit de sare etc. și da – modului sănătos de viață și controlului profilactic la medicii specialiști, în așa fel ca să nu punem în dificultate sistemul de sănătate”, a afirmat prorectorul.
Ala Nemerenco, ministra sănătății, prezentă la eveniment, a subliniat semnificația sloganului Zilei Mondiale a Sănătății din anul curent – Sănătatea mea, dreptul meu. „Dreptul omului la sănătate este unul fundamental, ce trebuie respectat de guverne și de înșiși cetățenii. Dreptul la sănătate prevede acces la serviciile medicale, de educație și informare cu privire la sănătate. Ministerul Sănătății investește mult pentru crearea serviciilor de calitate înaltă – spitale moderne, instituții de medicină primară, personal medical profesionist etc.”, a declarat ministra. De asemenea, oficiala de la sănătate a accentuat importanța informării populației cu privire la factorii de risc, unul dintre care este sedentarismul – o boală a secolului XXI, deoarece majoritatea activităților sunt realizate cu ajutorul calculatoarelor, device-uri, la birou etc. Acesta trebuie combătut prin exerciții fizice, mers pe jos, activități sportive, acțiuni ce atenuează stresul și îmbunătățesc activitatea inimii.
Programul acțiunilor a inclus oferirea serviciilor de consultanță și consiliere din partea medicilor cardiologi, endocrinologi și ginecologi – reprezentanți ai disciplinelor de profil ale Universității (foto), a medicilor de familie și a asistenților medicali din cadrul Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu” (foto), care au măsurat doritorilor tensiunea arterială, glicemia în sânge și indicele masei corporale, au distribuit materiale informative cu referire la diabetul zaharat, maladiile cardiovasculare, modul activ și sănătos de viață.
Reprezentanții Facultății de Stomatologie – cadre didactice, medici rezidenți și studenți – membri ai Asociației Studenților Stomatologi din Moldova – au oferit informații despre igiena sănătății orale, factorii de risc și măsurile de prevenire a afecțiunilor stomatologice, profilaxia cariei dentare la copii, alimentele și băuturile dăunătoare pentru dantură (foto) ș.a.
De asemenea, mediciniștii împreună cu reprezentanți ai Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală au organizat workshopuri privind acordarea primului ajutor medical în cazul unei persoane inconștiente cu stop cardiorespirator, în caz de înghițire a unui obiect. Ei au demonstrat tehnicile de resuscitare cardiopulmonară, pentru a salva viața unei persoane fără puls și respirație, și manevre în caz de sufocare cu alimente sau obiecte străine la copii și adulți (foto).
În aceeași zi, 10 echipe, dintre care cinci de la USMF „Nicolae Testemiţanu”, și-au demonstrat abilitățile sportive precum: forţa, viteza, rezistenţa, flexibilitatea și spiritul competitiv în cadrul concursului „Starturi vesele”, promovând astfel modul activ și sănătos de viață. În premieră, la competiție au participat și echipa Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” și patru echipe de la colegiile de medicină din Cahul, Orhei, Ungheni și Bălți. În final, învingători au ieșit: echipa Facultății de Stomatologie (locul I), echipa Facultății de Medicină – locul II și echipa Colegiului de Medicină Cahul – pe locul III. Evenimentul s-a desfășurat la Complexul Sportiv Universitar și a fost organizat în parteneriat cu ASRM și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova (foto).
În același context, Departamentul Comunicare și Relații Publice al USMF „Nicolae Testemițanu” a lansat, la 7 aprilie, o nouă ediție a concursului de desene „Medicul – prin ochii unui copil”, pentru elevii din clasele I-XII din instituţiile de învăţământ primar și secundar și de la liceele cu profil artistic sau şcolile de arte/arte plastice din ţară. Elevii sunt încurajați să realizeze o lucrare (desen, pictură sau colaj), ce va reda emoțiile și viziunea lor privind profesia de medic, farmacist sau asistent medical, educația pentru sănătate și modul de viață sănătos. Concursul se va desfășura până la 7 iunie, iar învingătorii vor fi anunțați în ajunul Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului.
În contextul Zilei Mondiale a Sănătății, Departamentul Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și ASRM au inițiat o serie de lecții deschise în școli, pentru elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale. Activitățile de informare se desfășoară cu sloganul „Uniți pentru un stil sănătos de viață în școală”, în cadrul proiectului „Patrula sănătății pentru tinerii exploratori: Împreună pentru educație și prevenție în școli”. Prima activitate a avut loc la Liceul Teoretic „Litterarum” din mun. Chișinău pe data de 5 aprilie (foto).
Pe data de 5 aprilie, Catedra de limba română și terminologie medicală a Universității a organizat o activitate extracurriculară în contextul Zilei Mondiale a Sănătății. Mediciniștii au valorificat importanța sănătății omului prin prezentarea materialelor despre maladiile larg răspândite, metode de tratament și măsurile de prevenție ale acestora, precum și despre menținerea unui mod sănătos de viață. Activitatea s-a desfășurat într-o manieră instructiv-interactivă, studenții participând cu prezentări, rebusuri, quiz-uri și ghicitori, și implicându-se în jocuri și dialoguri. Mediciniștii au afirmat că această zi servește drept catalizator pentru schimbări pozitive de comportamente și a modului de gândire referitor la propria sănătate și a celor din jurul nostru (foto).
Studenți din anul IV de la programul de studii Sănătate publică, Facultatea de Medicină nr. 1, au participat la un flashmob cu genericul „Un mod activ și sănătos de viață”, marcând astfel Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace și Ziua Mondială a Sănătății. Evenimentul a fost organizat pe data de 5 aprilie de Centrul Național de Medicină Sportivă „Atletmed” în parteneriat cu Departamentul Medicină Preventivă al Universității și proiectul moldo-elvețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” (foto).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii