Mediciniștii preocupați de un mediu sănătos de lucru

Publicat: 26.11.2021

 

Festivalul științelor în limba francezăStudenți din anul II de la Filiera francofonă a Universității de Stat de Medicină  și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost protagoniștii unui atelier de lucru cu genericul „Mediul nostru de lucru și sănătatea” (Notre milieu de travail et la santé). Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Ştiinţelor în limba franceză, ediția a IV-a, organizat de Antena Agenției universitare a Francofoniei la Chișinău (AUF), în colaborare cu filierele universitare francofone din universitățile membre ale AUF în Moldova. Atelierul a avut loc în data de 24 noiembrie curent și a întrunit on-line peste 70 de elevi din liceele și colegiile din raioanele Hînceşti, Orhei, Soroca, Fălești, Bălți, Briceni, dar și din orașul Râmnicu Vâlcea, România. 

Într-un mod interactiv, studenții au reușit să aplice cunoștințele teoretice privind factorii ce stau la baza formării microclimatului (temperatura, umiditatea și viteza curenților de aer) la locul de muncă sau în sălile de studii. La fel, au fost abordate aspecte ce țin de iluminarea corespunzătoare și izolarea fonică a încăperilor. Pentru fiecare dintre acești factori studenții au prezentat metode și aparate de înregistrare a valorilor. Rezultatele au fost explicate și interpretate prin prisma importanței lor pentru sănătate și starea de bine a persoanelor (elevilor). Mediciniștii francofoni au fost ghidați de către Elena Ciobanu, conferențiar universitar, Disciplina de igienă, Departamentul Medicină Preventivă, și Veronica Ichim, șef adjunct, Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană (DREIE), responsabilă de Filiera francofonă  din cadrul Universității.

Veronica Ichim, șef adjunct la DREIE, a subliniat că prin această activitate a fost promovată și imaginea universităţii noastre: „Elevii au avut posibilitatea să vadă în ce condiţii învață studenţii noştri, să afle despre oportunităţile de studii în cadrul Filierei Universitare Francofone în Medicină, care sunt activităţile extracurriculare organizate, precum şi să vizualizeze un clip video promoţional”.

Festivalul Ştiinţelor în limba franceză este destinat elevilor din școlile și liceele din țară și are drept obiective popularizarea științei în rândul tinerilor, promovarea studiilor și a științelor predate în limba franceză, precum și consolidarea relațiilor între mediul preuniversitar și cel universitar în Republica Moldova. 

Festivalul Ştiinţelor în limba franceză
Festivalul Ştiinţelor în limba franceză
Festivalul Ştiinţelor în limba franceză
Festivalul Ştiinţelor în limba franceză
Festivalul Ştiinţelor în limba franceză
Festivalul Ştiinţelor în limba franceză
usmf
Festivalul Ştiinţelor în limba franceză
festival
limba franceză
filiera francofonă
Disciplina de igienă
Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii