banner grafic ascendent

USMF „Nicolae Testemițanu”  înregistrează o creștere a citărilor în Google Scholar 

Published: 06.01.2021

graficUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova înregistrează o creştere semnificativă a numărului de citări în Google Scholar, de la  2107 în luna iulie 2020 la 5457 de citări în ianuarie 2021. Datele au fost publicate astăzi, 6 ianuarie, pe site-ul oficial al clasamentului internațional Webometrics „Transparent Ranking” (http://www.webometrics.info/en/transparent).

Potrivit rectorului Emil Ceban, poziția universității noastre în acest clasament este un prim rezultat al implementării Strategiei de fortificare a domeniului cercetare și inovare, aprobată pentru următorii 10 ani. „Este o confirmare a faptului că inițiativele și eforturile întregii echipe universitare sunt bine consolidate, cu reguli bine definite și așteptări pe măsură.  Este un început bun ce ne inspiră și, în același timp, ne provoacă să obținem noi performanțe și excelență în cercetare. Presupunem, totodată, că situația a fost favorizată și de situația pandemică, când toată activitatea didactică, de documentare și de comunicare științifică a fost trecută pe on-line, respectiv interesul s-a intensificat pentru resursele electronice”, a menționat rectorul.

În același timp, profesorul Emil Ceban a reiterat necesitatea de înregistrare a noilor conturi pe platforma Google Scholar (pentru cadrele didactico-ştiinţifice, studenții-doctoranzi, cercetători etc.) în scopul îmbunătățirii situației la acest capitol, „mai ales că dispunem de un potențial uman științific puternic și competitiv”.

Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, a opinat că sporirea numărului de citări în Google Scholar demonstrează că USMF „Nicolae Testemițanu” posedă un potențial științific remarcabil și un substrat nevalorificat până la moment. „Este doar un început al procesului de remodelare a sistemului de cercetare din Universitate, ce va fi continuat și promovat în viitor.  Este de datoria fiecărui membru al comunității universitare - student, medic-rezident, student-doctorand, cercetător științific sau cadru științifico-didactic -  să dețină un cont sau să-și ajusteze contul existent pe platforma Google Scholar”. De asemenea, academicianul Stanislav Groppa este de părere că publicarea articolelor în reviste internaționale cu factor de impact va spori și mai mult prestigiul universității noastre.

„Doar împreună putem deveni mult mai puternici și mai vizibili, iar rezultatele individuale obținute de fiecare și bine prezentate consolidează imaginea brandului USMF „Nicolae Testemițanu”, a accentuat prorectorul.

Clasamentul actual Webometrics evaluează peste 5000 de instituții de învățământ din întreaga lume, iar în topul actual sunt prezentate primele 3800 de universități care au un număr de citări mai mare de 1000. Clasamentul include doar patru universități din țara noastră, la fel ca şi în iulie anul trecut, printre care: Universitatea de Stat din Moldova - cu 12 019 citări, Universitatea Tehnică a Moldovei - cu 11 292 de citări, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” - cu 5 457 de citări și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți - cu 1 188 de citări.  

grafic ascendent
google scholar
grafic ascendent
google scholar
USMF
google scholar
citări google scholar
webometrics
activitate de cercetare
activitatea științifică
rector

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii