Încheierea Anului Nicolae Testemițanu
- 83 vues
Anul 2017 decretat de Parlamentul Republicii Moldova „Anul Nicolae Testemițanu”, a fost unul semnificativ pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie care-i poartă cu demnitate numele. Astfel, conform Planului de manifestări consacrate distinsului savant și profesor, aprobat de Guvernul RM, comunitatea universitară și cea medicală din țară l-a omagiat pe iscusitul manager prin organizarea unui şir de evenimente. În acest context, au fost desfăşurate 60 de evenimente: 3 congrese, 21 de conferințe științifice tematice, 10 lecții publice în teritoriu, 4 mese rotunde, 15 manifestări culturale, sociale și sportive, 6 concursuri și un interviu realizat cu Nadejda Olaru, sora lui Nicolae Testemiţanu. În ziarul universitar Medicus au fost publicate 57 de articole. Totodată, în ziarul Literatura și Arta au fost scrise două materiale dedicate marelui Nicolae Testemițanu, pe site-ul agenției de presă Info-Prim Neo - două articole, în Timpul, Buletinul Academiei de Științe a Moldovei, Аргументы и Факты, Молдавские Ведомости - câte un articol.
La unele manifestări comemorative au participat și oficiali de stat, care au adus cuvinte de elogiere și de recunoștință faţă de marele Om de Stat.
Membrii Catedrei de medicină socială și management sanitar Nicolae Testemițanu au fost solii Alma Mater în teritoriu, unde au vorbit despre viaţa şi activitatea ilustrului savant şi reformator al sistemului național de sănătate. Aceștia împreună cu reprezentanții administrației Universității, ai Bibliotecii Științifice Medicale și ai Departamentului Comunicare și Relații Publice (DCRP) au desfășurat lecții publice în Drochia, Căușeni, Orhei, Anenii Noi, Romănești, Corjeuți, Călărași, Vadul lui Vodă și Soroca, la care au participat aleșii autorităților publice locale, manageri de instituții medicale, școli și biblioteci, șefi de secții, cadre medicale, pacienți, elevi și locuitori.
Regretatul profesor Constantin Ețco a integrat informații și memorii despre mentorul său în culegerea Nicolae Testemițanu - nume devenit simbol, iar pentru a lăsa o pagină de istorie în patrimoniul universitar, a fost realizat un film „Anul Nicolae Testemițanu”.
Rolul de mediator și coordonator al evenimentelor a fost realizat de Departamentul Comunicare și Relații Publice, pentru care promovarea personalității lui Nicolae Testemițanu a fost o onoare, dar și o revelație. Aducem sincere mulțumiri tuturor subdiviziunilor universitare pentru inițiativă, receptivitate și conlucrare în desfășurarea manifestărilor consacrate marelui Testemițanu.
Numele Omului care a fondat mai multe facultăți, a introdus limba română în învățământul superior medical, a reformat sistemul ocrotirii sănătății din țară, a asigurat țara cu cadre medicale și a organizat asistența medicală în localitățile rurale va fi purtat pe vecie de universitatea noastră cu multă cinste și mândrie.
Pentru alte detalii vă invităm să vedeți filmul documentar Anul Nicolae Testemițanu
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii